tisdag 20 januari 2015

Matteläxa till fredag

Hej!
I dag har alla elever fått informationen nedan utav mig. De har även fått stenciler med kort som de kan klippa ut och träna på. Vi har under lektionen börjat på att klippa ut korten så att alla säkert skulle förstå. De har även fått med sig ett kuvert hem där de kan lägga sina kort. Man behöver inte träna med korten, eller klippa ut dem. Det viktigaste är att man tränar på något sätt.
Lycka till!
//Elina Burger


Ny termin och nya utmaningar, härligt!

Det är dags för matteläxa. Som jag sa på föräldramötet så säger jag till när det är dags för matteläxa och nu är det alltså dags! Vi kommer att köra multiplikations- och divisionstabellerna nu under en tid framöver. Målet för denna vecka är att lära sig tabell 2-3. Dessa tror jag att många redan kan, men det kan vara bra som uppvärmning. Efter detta så arbetar var och en på i sin takt. Tabellerna kollar jag av på fredagar.

Det finns många olika sätt att träna tabellerna, här nedan kommer några förslag, men som sagt det är endast förslag. Ni känner ert barn bäst, så träna på det sätt som passar ert barn bäst. Det viktigaste är att ni tränar och att ni gör det en liten stund varje dag så att ert barn kan dem ”som ett rinnande vatten” på fredag!

Winettka kort (multiplikation och division)
Jag skickar med stenciler med upptryckta winettka kort. Det finns kort både för multiplikation och för division. Det är kort som ni kan klippa ut och vika så att ni får en framsida och en baksida. Limma ihop kortet så får ni kort där ni kan träna.

Tärning med multiplikation
Bestäm vilken tabell ni ska träna och slå en nio sidig tärning. Har ni ingen sådan kan ni skiva siffrorna på lappar, blanda och dra.

Kortleken, vanlig eller uno-kortlek med multiplikation
Plocka ut siffrorna 0-10 (finna bara upp till 9 i uno men tag med ett annat kort som ni låtsas är tio). Bestäm vilken tabell ni vill träna och sedan är det bara att vända upp kort efter kort.

Dator eller surfplatta.
Här finner du också olika sidor där du kan träna om du har den möjligheten. Exempel på sidor är:
www.nomp.se här behöver du skaffa dig ett konto och då behöver du en e-mail adress, men annars är det gratis.

Nu har ni fått lite olika förslag på hur ni kan träna, det viktigaste är att ni tränar. På fredag kollar jag av tabellerna, är det några tal som du tycker är svåra, tränar du bara mer nästa vecka tillsammans med några nya tal.

Undrar ni över någonting är det bättre att ni hör av er en gång för mycket än för lite!

Lycka till!
Elina
tel. 0340-82865
elina.burger@varberg.se